Asiakaskokemus = asiakaspalvelu?
Kovin usein törmään käsitykseen, että asiakaskokemus tarkoittaa samaa asiaa kuin asiakaspalvelu tai että asiakaskokemus on asiakaspalvelun asia. Asiakaspalvelulla on toki iso rooli asiakaskokemuksen aikaan saamisessa mutta asiakaskokemus on paljon enemmän kuin pelkkä asiakaspalvelukohtaaminen. Asiakaskokemus syntyy kaikista niistä kosketuspisteistä, joissa asiakas kohtaa (palvelun)tuottajan. Jos asiakkaan kokemus jossain näistä kosketuspisteistä jää negatiiviseksi tai neutraaliksi, asiakaskokemus ei ole onnistunut. Otan esimerkin lounasravintolasta ja koitan kuvata mahdollisimman monta kosketuspistettä palveluprosessin aikana:
- · Lounasravintolan mainonta / lounaslista herättää jonkinlaisen mielikuvan
- · Lounasravintolan maine, jonka asiakas on kuullut muilta ruokailijoilta, herättää odotuksia ja mielikuvia
- · Lounasravintokan sijainti; onko sinne helppo saapua?
- · Lounasravintolan aukioloajat; palvelevatko ne juuri ”minua”?
- · Lounasravintolan ympäristö; onko se siisti vai sotkuinen? Miltä tuntuu kävellä lounasravintolaan sisään
- · Lounasravintolan viihtyisyys ja siisteys
- · Kuinka nopeasti asiakas huomataan ja tervehditäänkö häntä
- · Ruokalistan saaminen
- · Juomien saaminen
- · Tilauksen nopeus
- · Ruuan esteettinen asettelu
- · Ruuan maku
- · Tarjoaako lounasravintola jälkiruokaa
- · Laskun saamisen nopeus ja maksamisen helppous
- · Henkilökunnan ystävällisyys ja palvelualttius
Unohdin varmasti joitain kosketuspisteitä pois listastani, mutta se ei itse asiassa ollut edes pääasiani listata näitä kaikkia vaan herättää huomaamaan, että lounasravintolassa(kaan) asiakaskokemus ei todellakaan ole pelkästään tarjoilijan (tämän esimerkin asiakaspalvelija) vastuulla. Siihen vaikuttavat kiinteistöhuolto, joka pitää ravintolan edustan siistinä, siivooja, joka pitää huolta sisätilojen puhtaudesta ja henkilökunta, jonka tehtävänä on huolehtia pöytien siisteydestä asiakkaiden vaihtuessa. Asiakaskokemukseen vaikuttavat omistajien päätökset aukioloajoista ja ravintolatilojen sisustuksesta. Siihen vaikuttavat myynti- ja markkinointihenkilökunnan toimenpiteet mainonnan suunnittelussa, kokin ammattitaito, kassahenkilökunnan palvelutaidot ja tietysti tarjoilijan osaaminen ja palveluasenne. Maksamisen sujuvuuden kautta asiakaskokemukseen vaikuttaa myös kassajärjestelmän toimittajan häiriötön toiminta ja ruuan maun kautta raaka-aineiden laadukkuus eli raaka-ainetoimittajien toiminta vaikkapa kylmäketjun katkeamattomuuden varmistamisen kautta. Vaikuttaapa asiakaskokemukseen myös esimerkiksi ravintolan käyttämien istuimien mukavuus tai paikan valaistus. Näistä kaikista seikoista muodostuu se kokonaisuus, jota kutsumme asiakaskokemukseksi ja jonka perusteella tämän päivän asiakas päättää tuleeko hän lounasravintolaan uudestaan ja mikä myös tärkeätä, suositteleeko hän ravintolaa muille.
”Meidän asiakaspalvelu on jo erinomaista”
Lähes yhtä usein kun törmään käsitykseen asiakaskokemuksen ja asiakaspalvelun yhtäläisyydestä, törmään myös käsitykseen oman asiakaspalvelun erinomaisuudesta. Olen lukenut useita tutkimustuloksia, jotka ovat korutonta kertomaa siitä, että usein arvioimme itse oman tarjoamamme asiakaspalvelun paremmaksi kuin asiakkaamme arvio on. Olemme sitä mieltä, että oma palvelumme on hyvällä tasolla, mutta muiden palvelussa on kyllä parantamisen varaa. Olemme helposti myös sokeita omalle tekniselle toteutuksellemme: mielestämme käytämme uusimpia ja parhaita tekniikoita asiakaspalvelun tuottamiseen. Onko tässä jonkinlainen suojamekanismi mukavuusalueella olemiseen? Kun uskoo olevansa hyvä, ei tarvitse panostaa kehittymiseen, joka perinteisesti johtaa epämukavuusalueelle joutumiseen. Entä jos ihan oikeasti olemme tänään hyviä, riittääkö se huomenna? Voimmeko tyytyä nykyiseen hyvään tilanteeseen kun olemme jo kilpailijoita edellä?
Tuoreimman tutkimuksen perusteella 63% suomalaisista yrityksistä uskoo onnistuneensa asiakaskohtaamisissa. Tulos perustuu itsearviointiin ja vuosi sitten vastaava uskomus oli 80%:lla tutkimukseen osallistuneista yrityksistä. 93% tutkimukseen osallistuneista yrityksistä on nostanut asiakaskokemuksen strategiatasolle. Haasteena ei ole ymmärrys siitä, että asiakaskohtaamisen ja asiakaskokemuksen merkitystä ei tiedostettaisi vaan se, miten saada se konkretiaksi käytännön tasolle. Saada se tapahtumaan uudelleen ja uudelleen jokaisessa asiakaskohtaamisessa, jokaisen asiakaskohtaamiseen osallistuvan toimijan toimesta. Toteutuksen ydin on johtaminen. Valmentava johtaminen. Se, miten saadaan jokainen esimies oivaltamaan osuutensa asiakaskohtaamisen toteutuksessa ja heidän kykynsä johtaa omiaan niin että strategia valuu jokaisen toimihan tasolle. Eikä pelkästään asiakaspalveluun vaan kaikille, sillä jokainen meistä on loppukädessä asiakaspalvelija riippumatta omasta nimikkeestä ja työroolista. Kuuntelin viime viikolla Vesa Ristikankaan ja Leni Grünbaumin webinaarin valmentavan esimiehen rohkeudesta. Tiivistettynä kolmeen asiaan siinä on kyse rohkeudesta tunnistaa, rohkeudesta tunnustaa ja rohkeudesta rohkaista muita. Jos me haluamme saada oman asiakaspalvelumme alan parhaaksi ja asiakaskohtaamiset kilpailijoita paremmalle tasolle, avain siihen on valmentava johtaminen. Strategia ei muutu toimenpiteiksi ilman, että johdetaan. Ja johtaminen elää ja muuttuu. Asiakaspalvelu ei muutu paremmaksi sillä, että niin lukee strategiassa, vaan meidän on oltava valmiit muuttamaan toimintaa. Ensin esimiehinä omaamme, sitten rohkaista joukkojamme muuttamaan omaa toimintaansa.
Itsearviointi ja oman työn arvostaminen ovat olennaisia asioita ja on tärkeää uskoa itseensä ja omaan palveluunsa. Onko meillä kuitenkin taipumus yliarvioida omaa hyvyyttämme? Lopullisen arvioinnin tekee aina asiakas ja se asiakkaan arviointi on se mikä ratkaisee olimmepa itse kuinka tyytyväisiä tahansa omaan tekemiseemme. Jokaisen palvelua tarjoavan yrityksen ja henkilön tulisikin koko ajan miettiä pystytäänkö parempaan. Mitä asiakas odottaa ja millä nämä odotukset täytetään. Vaarallinen ylipalvelun pelko ja itsetyytyväisyyden taso voivat helposti johtaa siihen, että asiakas äänestää jaloillaan tai ainakin kertoo huonoista kokemuksistaan muille. Kohti parempaa palvelukulttuuria kolmella kovalla koolla: kyseenalaista nykyiset toimintatavat, kuuntele asiakkaita ja työyhteisön kyseenalaistajia ja kehitä palvelua ja palvelutarjoomaa prosesseja unohtamatta. Hihat ylös ja hommiin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti